Sağlıklı Yaşam

Fazla Kilolarınız Psikolojik Kaynaklı mı?

391Görüntülenme

Aşırı yemek yeme davranışının bilinç altında; kişinin zihninde çözemediği, sürekli olarak  düşündüğü problemleri ile ilgili duygular vardır. Duygusal kaynaklı açlık fiziksel kaynaklı olmadığından gerçekten açken değil, tokken açığa çıkar. Ani olarak başlar, kriz halinde ve hızlı şekilde yiyecek bir şeyler tüketmeye yönelme olur. Yemek yediği sürece tokluk hissi oluşur ve açlık krizi yatışarak kendini iyi hisseder.

Psikolojik Açlık Çeken Yeme Kontrolünü Kaybeder!

Fazla Kilolarınız Psikolojik Kaynaklı mı?
Fazla Kilolarınız Psikolojik Kaynaklı mı?

Çoğunlukla, ne zaman, ne kadar, ne yediğinin farkında bile olmaz. Bazen ancak yemek sona erdiğinde ne kadar çok yediğini fark ederek şaşırır. Psikolojik açlık çeken insan, özellikle karbonhidrat kaynaklı gıdaları tercih eder. Şekerli, unlu gıdalar, cipsler, çikolata, tatlı, pilav, kurabiye veya nişastalı gıdalar önceliğidir. Karbonhidratlı gıdalar, atıştırmalıklar ve abur cuburlar sayesinde baş edemediği duygularından geçici olarak uzaklaşır ve rahatlar.

Psikolojik Açlık Nasıl Atlatılır?

Aşırı yemek yeme tutumu içindeki kişinin ‘asıl aç olan kısmı beyni’ olduğu için fizyolojisini kontrol edemez ve günün birinde aynadaki aşırı kilolu haliyle karşılaşır. Bu onun için daha büyük bir yıkım olur! Duygusal-psikolojik yeme sorunu olan biri için çözüm psikoterapidir. Psikolojik destek almak, metabolizmayı kontrol edebilmesi için önceliklidir. Diyet ve egzersiz faaliyetleri çoğu kez tek başına yeterli değildir ve vakit kaybıdır!

Bir cevap yazın